fbpx

‘S werelds grootste verticale tuin

Verticale tuinen zijn niet alleen opvallend maar hebben ook een groot media potentieel. Unieke ecologische en duurzame projecten worden vaak opgemerkt door de pers. In dit blog zal stilgestaan worden bij de grootste verticale tuin ter wereld: het Santaliaia project in Bogota.

Het Santalaia-project

Op het Santalaia-gebouw in Bogota (Colombia) is maar liefst 3100 vierkante meter aan verticaal groen gebouwd. Met dat oppervlak heeft het nog steeds het wereldrecord in handen van grootste verticale tuin ter wereld. De bouw van dit kolossale en majestueuze project eindigde in 2015. Na 8 maanden van planning en 8 maanden uitvoering. Er zijn 85.000 planten gebruikt om de gevel te bedekken.

De gekozen locatie voor dit project bevindt zich in het centrum van de stad Bogota. De bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de verticale tuin zijn Paisajismo Urbano en zijn franchise in Colombia, Groncol.

De complexiteit van het project is niet alleen de grootte van de gevel, maar ook de structuur. Een reeks pilaren kruisen de façade verticaal. Toch is elk van deze pilaren bedekt met planten en zit er irrigatie in gebouwd. 

‘S werelds grootste verticale tuin

Om verticale tuinen van deze omvang te kunnen bouwen gebruikt men het gepantenteerde Urbano F + P systeem. De irrigatie is geautomatiseerd en tevens via de computer te besturen. Als de Verticale Tuinman een grote wand aanlegt is dat ook het geval. Daarnaast heeft met uitgebreid onderzoek gedaan naar de juiste planten. Dat is belangrijk omdat niet alle planten samen kunnen in een groene gevel.

Duurzaamheid op grote schaal

Een verticale tuin van deze omvang is in staat om zuurstof te produceren die 3100 mensen per jaar nodig hebben. Daarnaast filtert deze tuin 2000 ton aan schadelijke gassen en vangt het 400 kilogram stof op. De wand wordt geïrrigeerd door het grijze water van het gebouw waardoor er geen waterverspilling ontstaat.

Ten slotte heeft de wand hier ook een grote isolerende werking vanwege de massa en omdat vocht een verkoelende invloed heeft op de omgeving.

Dit project is een geweldige inspiratiebron voor ons. Een onmisbaar onderdeel van de toekomstige groene stad.

Leave a Reply