fbpx

Een verticale tuin tegen mondkapjes

 

Waar omstreeks 1960 wereldwijd 54% in dichtbebouwd gebied woonde daar is dat aantal gestegen naar 54% in 2014. Verwacht wordt dat dit in 2025 al 56% zal zijn. Het zijn cijfers die in ‘Green Cities Alive: Green Building Envelope’ worden besproken. Een publicatie van ARUP over het verticale groen waar ik eerder ook al over heb geschreven (Lees hier terug). In dat artikel heb ik het vooral gehad over de positieve invloed van groen op overmatig lawaai in een stad en het verkoelende effect van groen. In dit artikel zal ik de volgende reden bespreken voor meer verticaal groen in de stad.

Mondkapjes

Last van de keel, hoesten, een lichaam vol met schadelijke stoffen en zelfs de dood. Het zijn de schrikbare, maar realistische gevolgen van een stad waar luchtvervuiling een groot thema is. In steden als Hong Kong draagt met mondkapjes niet alleen in de bouw. Ook zij die nog nooit een schuurmachine hebben aangeraakt doen naast een jas ook een mondkapje om wanneer zij hun voet buiten de deur plaatsen.

Cijfers

Het WHO heeft in 2012 geschat dat slechte luchtkwaliteit 7 miljoen doden tot gevolg heeft gehad (WHO, 2012). Yale University’s Environmental Performance Index berekende dat 1,78 miljard mensen in de jaren daarvoor vervuilde lucht heeft ingeademd (YCELP, 2014). De luchtvervuiling in veel Aziatische steden is tot wel 10 keer slechter dan de WHO standaard. Ook de Randstad ontkomt niet aan deze malheur. Het Europees Milieu Agentschap (EMA) onderzocht dat de Randstad tot de 12 meest vervuilde regio’s van Europa behoort (EMA, 2016). Het is duidelijk dat dit ook om (verticale) maatregelen vraagt.

“Ook de Randstad ontkomt niet aan deze malheur”

Oplossing

De grootste gezondheidsschade komt door de aanwezigheid van fijnstof. Fijnstof bevat roetdeeltjes die we ongemerkt binnen krijgen en kunnen zo ernstige ziektes veroorzaken. Een groene gevel is in staat dit fijnstof op te vangen. Wanneer het gaat regenen loopt het fijnstof via de riolering weg. Daarnaast zet levend groen CO2 om in zuurstof. Het is reëel te denken dat 80% van de huidige bebouwing in 2050 nog overeind staat. De muur gebruiken als middel om luchtvervuiling tegen te gaan is daarom zeer realistisch. Het is aan ons.

Conclusie

De muur gebruiken voor meer groen is natuurlijk niet de enige oplossing om de huidige klimaatproblemen op te lossen. Kijkend naar de overige voordelen voor een groene gevel (of verticale tuin) is het echter wel een optie die vaker aangedragen mag- en gaat worden!

De volgende keer zal het binnenklimaat besproken worden. 90% van onze tijd zijn wij binnen, hoe is het hier eigenlijk mee gesteld?

 

Bronnen

WHO (2014). Air Quality Deteriorating in Many of the World’s Cities. World Health Organization

YCELP (2014). Yale University’s Environmental Performance Index. Link naar het artikel.

EMA (2016). Stronger measures needed to tackle harm from air pollution. European Environment Agency

 

Auteur: Max Verboom

Leave a Reply