fbpx

Green Cities Alive

Soms stop je even met de aanleg van een verticale tuin. Onlangs heb ik mij tegoed gedaan aan de publicatie ‘Green Cities Alive: Green Building Envelope’. Ik waande mij voor enige tijd in een andere wereld. Vol interesse liet ik mijn ogen over  adembenemende afbeeldingen en vlot geschreven teksten glijden. Alsof ik in een kano over een kraakhelder beekje aan het peddelen was met prachtige natuur om mij heen. Zonder ook maar over iets anders na te denken.

Een van de vragen die men in dit stuk probeert te beantwoorden gaat over de vraag of het veranderen van het stadsgezicht samen kan gaan met de verbetering van gezondheid en leefbaarheid van de stad. De aanwezigheid van (grote) gebouwen wordt niet als belemmering gezien, maar juist als kans om esthetiek te combineren met functionaliteit.

Alsof ik in een kano over een kraakhelder beekje aan het peddelen was met prachtige natuur om mij heen

Het Urban Heat Island (UHI) effect beschrijft het significante verschil tussen hitte in de stad en de lagere temperatuur in rurale gebieden. Bij groene gevels ontstaat veel verdamping. Deze verdamping heeft een significante invloed op de omgevingstemperatuur en kan zo haar bijdrage leveren aan de verlaging van de temperatuur in de stad. Hoe dichter gebouwen bij elkaar staan, hoe meer effect dit kan hebben.

Geluidsabsorptie

Een volgend probleem waar aandacht aan wordt geschonken is de grootschalige aanwezigheid van lawaai in een stad.Waar geluid bij een stenen muur voornamelijk terugkaatst wordt, daar zal een verticale tuin meer geluid absorberen. Metingen tonen aan dat verkeersgeluid tot wel 5 decibel verlaagd kan worden. In een tijd waarin mentale rust hard nodig is, een welkom effect.

Laat dit voor nu op je inwerken. Binnenkort peddel ik samen met jullie langs de rest van deze prachtige publicatie.

Hier de link naar het artikel: https://www.arup.com/perspectives/publications/research/section/cities-alive-green-building-envelope